VETERINARSKI ZAVOD

Status: Rešeni

Osuđujuća presuda

Status Preduzeća:

U stečaju

Partije na vlasti:

 • DOS

Ključne osobe:

 • Dragan Đurić je vlasnik Zekstra Group i bivši predsednik FK Partizan. U februaru 2005. u privatizaciji je kupio Veterinarski zavod Zemun.

  Dragan Đurić
 • Milan Pešut je srpsko-bosanski biznismen. Vlasnik je firme Bankom koja je zajedno sa Zekstrom privatizovala Veterinarski zavod.

  Milan Pešut
 • Čedomir Jovanović je političku karijeru započeo kao vođa studentskih protesta, 1998. postao je član, a zatim i funkcioner Demokratske stranke. U novembru 2005. osnovao je Liberalno-demokratsku partiju čiji je i danas predsednik.

  Čedomir Jovanovič
 • Predrag Bubalo je držao različite ministarske funkcije u obe vlade Vojislava Koštunice (2004-2008) kao član DSS-a. Optužen je u slučaju "Luka Beograd" 2013, ali je prvostepenom presudom osolobođen 2017.

  Predrag Bubalo
 • Mirko Cvetković od januara 2001. bio je na različitim funkcijama – zamenik ministra u Ministarstvu za privredu i privatizaciju, ministar finansija u Vladi Srbije 2007−2008, 2011-2012, a od jula 2008. do jula 2012. vršio je funkciju predsednika Vlade Srbije.

  Mirko Cvetković

Studija slučaja

Veterinarski zavod počeo je sa radom 1938. godine i važio je za jednog od najvećih proizvođača hrane za životinje u Srbiji. Nakon neuspele prodaje u julu 2002. godine, Agencija za privatizaciju je 2003. uputila javni poziv za prodaju 70% preduzeća putem tendera. Država je tražila strateškog partnera, odnosno kompaniju koja ima velike prihode i iskustvo u delatnosti kojom se bavio Zavod.

U februaru 2005. Zavod je na tenderu prodat za 9,1miliona evra konzorcijumu Zekstra-Bankom iz Beograda, koju je zastupao vlasnik Zekstre Dragan Đurić. Pošto nije ispunjavala uslove za privatizaciju ovog preduzeća, Zekstra je kupila Zavod uz pomoć Milana Pešuta, vlasnika firme Bankom, sa kojim je ušla u partnerski odnos kako bi formalno zadovoljili postavljene uslove. Zekstra se bavila proizvodnjom i prodajom tekstila, a Bankom trgovinom žitom, sirovim duvanom, semenjem i hranom za životinje. Pešutu je tako bez ijednog uloženog dinara pripalo oko 1% vlasništva nad Zavodom. Kako je ranije rekao novinarima CINS-a, u konzorcijum je ušao samo da bi dao legitimitet Zekstri.

Konkurencija na tenderu iz 2003. su im bili zaposlenici Veterinarskog zavoda. Tenderska komisija, na čijem je čelu, kao predstavnik Vlade Srbije, bio Čedomir Jovanović (LDP), u decembru 2003. je ocenila ponudu konzorcijuma Zekstra-Bankom boljom od radničke. Radnici su se žalili, a zatim i podneli tužbu Vrhovnom sudu, što je prolongiralo konačnu prodaju Zavoda. Radnici su tvrdili da konzorcijum Zekstra-Bankom nije bio formiran u trenutku dostavljanja ponude, što je protivno Zakonu o privatizaciji, čime je onemogućen ravnopravan položaj učesnika na tenderu.

Iako je Vrhovni sud u januaru 2005. doneo presudu kojom uvažava žalbe radnika, Ministarstvo je nastavilo proces privatizacije. Ministar za privredu i privatizaciju je tada bio Predrag Bubalo (DSS), a direktor Agencije za privatizaciju Mirko Cvetković. 

Đurić je zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica uhapšen u januaru 2014, a pušten je na slobodu uz jemstvo od dva miliona evra.

U martu 2014. godine pokrenut je stečaj Veterinarskog zavoda. Hipoteke su aktivne na stanu i tri zgrade u vlasništvu Zavoda. Od 2012. protiv Zavoda je podneto više od 120 tužbi zbog dugova ukupne vrednosti od preko 71 milion dinara. Sredinom 2017. sa poveriocima je dogovoren plan reorganizacije, ali se preduzeće zvanično i dalje nalazi u stečaju. Firma Zekstra, većinski vlasnik Zavoda, je u blokadi zbog 17 miliona evra duga.

Protiv Dragana Đurića je u aprilu 2017. Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu zbog zloupotrebe položaja i pribavljanja imovinske koristi od 2,2 miliona evra. Đurić je uz pomoć ofšor firmi predstavio ulaganja u Zavod, na koja je bio obavezan prema Ugovoru o prodaji, u iznosu od 3,8 miliona evra, iako je vrednost uvezene opreme bila 1,6 miliona evra.

U maju 2017. godine Đurić je sa Tužilaštvom sklopio sporazum opriznanju krivice i osuđen je na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od 1,67 miliona evra.

 

 

Objavljeno 29. oktobra 2018.