SRBOLEK

Status: U toku

Suđenje

Status Preduzeća:

Neaktivna

Partije na vlasti:

 • DSS

Ključne osobe:

 • Jovica Stefanović Nini je biznismen i vlasnik nekoliko firmi u Srbiji i Makedoniji. Trenutno mu se sudi zbog zloupotreba u privatizaciji farmaceutskih firmi Srbolek i Jugoremedija. Za njim su raspisane tri poternice.

  Jovica Stefanović Nini
 • Predrag Ranković Peconi je biznismen koji je u privatizaciji kupio nekoliko preduzeća širom Srbije. MUP ga je, u takozvanoj "Beloj knjizi" o organizovanom kriminalu, označio kao člana Surčinskog klana. 

  Predrag Ranković Peconi
 • Vojislav Koštunica je kao kandidat DOS-a pobedio Slobodana Miloševića na izborima 2000, kada je postao predsednik Savezne Republike Jugoslavije. Kasnije je bio predsednik Vlade Srbije u dva mandata (2004-2008) kao lider Demokratske stranke Srbije.

  Vojislav Koštunica
 • Predrag Bubalo je držao različite ministarske funkcije u obe vlade Vojislava Koštunice (2004-2008) kao član DSS-a. Optužen je u slučaju "Luka Beograd" 2013, ali je prvostepenom presudom osolobođen 2017.

  Predrag Bubalo
 • Miodrag Kostić je srpski biznismen, vlasnik i osnivač MK Group, holding kompanija koje se bave agrikulturom, proizvodnjom šećera i prodajom. Kostić je jedan od najbogatijih biznismena na Balkanu.

  Miodrag Kostić

Studija slučaja

Najstarija farmaceutska kuća u Srbiji ugašena je početkom avgusta 2018, gotovo 100 godina od osnivanja, nakon mučnog stečaja u kome su 242 radnika izgubila posao, fabrika je propala, a protiv vlasnika je pokrenuto nekoliko krivičnih postupaka.

Sve je počelo 2005. godine, kada je 24,99% akcija Srboleka kupila firma Jovice Stefanovića - Ninija, MD Nini, dok je 23,78% akcija kupila firma Miodraga Kostića, MK Commerce. Već u maju iduće godine, Stefanović postaje većinski akcionar, tako što su MD Nini i MK Commerce osnovali zajedničku firmu preko koje je Stefanović faktički otkupio akcije MK Commerca. Komisija za hartije od vrednosti utvrdila je da je Stefanović postao većinski akcionar suprotno zakonu, te mu oduzela pravo glasa na 23,78% akcija i naložila da ih proda. U decembru 2007. akcije je kupila firma Invej, povezana sa Predragom Rankovićem - Peconijem. Iako je formalno posedovao svega 24,99% vlasništva, Stefanović je do bankrota imao kontrolu nad Srbolekom.

Trenutno su u toku tri sudska postupka protiv Stefanovića, dva pred Višim, a jedan pred Osnovnim sudom u Beogradu. Za Stefanovićem su od 2017. izdate tri poternice. Miodrag Kostić i Predrag Ranković – Peconi ne nalaze se na optužnicama.

Prva optužnica podignuta je 2011, nakon što je Odeljenje za suzbijanje privrednog kriminaliteta MUP-a u oktobru 2010. podnelo krivičnu prijavu protiv Stefanovića i direktora Srboleka Mladena Lučića, koji su početkom novembra te godine i uhapšeni. MUP je tada saopštio da su oni od 2006. do 2010. godine izvršili promet medicinskih preparata i lekova iz prodajnog asortimana Srboleka Stefanovićevoj firmi MD Nini, u vrednosti većoj od 1,6 milijardi dinara, dok je Srboleku nanesena šteta veća od pet miliona evra.

Nova krivična prijava podneta je u maju 2013. Radna grupa MUP-a za rešavanje spornih privatizacija sumnjala je da su Stefanović i povezana lica tokom 2009. i 2010. povredili ovlašćenja u pogledu upravljanja, raspolaganja i korišćenja imovine Srboleka, na osnovu čega su pribavili korist od oko 52 miliona dinara preduzećima MD Nini i AD Elid. Više javno tužilaštvo je u februaru 2017. podiglo optužnicu protiv Stefanovića.

Pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu u toku je treći postupak, po krivičnoj prijavi Poreske uprave, zbog sumnje da je Stefanović utajio porez, čime je državni budžet oštećen za oko  milion dinara.

Udruženje bivših radnika i akcionara takođe je podnelo dve krivične prijave, prvu još 2009. a drugu 2013. godine, za sada bez rezultata. Tek u martu 2018, nakon sporenja oko nadležnosti sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i nepotpunih odgovora MUP-a, prijavu iz 2013. je preuzelo Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Hapšenje Stefanovića ipak nije sprečilo dalje propadanje Srboleka, nekada jedinog proizvođača nitroglicerina u Srbiji,  kome je 2010. Ministarstvo zdravlja zabranilo proizvodnju lekova dok ne ispune određene standarde. Ova fabrika lekova otišla je u stečaj u maju 2011. zbog blokade računa koja je trajala više od dve godine i duga od preko 220 miliona dinara. Iako je samo imovina vredela 1,6 milijardi dinara, te jeseni je proglašen bankrot i počela je prodaja firme i njenih nepokretnosti, kako bi se vratili dugovi prema radnicima, dobavljačima i drugim poveriocima. Konačno brisanje Srboleka iz Agencije za privredne registre desilo se u avgustu 2018.

Kao najveći dužnik prema Srboleku ostala je Stefanovićeva firma MD Nini (1,3 milijarde dinara), koja je i sama u blokadi skoro tri godine. Sledeća je Jugoremedija (21 milion dinara) koju je takođe kupio Stefanović, pa izgubio, a koja je danas u stečaju.

O načinu na koji je Stefanović, kršeći zakon, došao do većinskog paketa akcija Srboleka, u vreme kad je premijer Srbije bio Vojislav Koštunica (DSS), a ministar privrede Predrag Bubalo (DS), detaljno je pisao Savet za borbu protiv korupcije. Savet je izveštaj o Srboleku poslao Vladi Srbije na čelu sa Mirkom Cvetkovićem (DS) u oktobru 2010, kada fabrika lekova još nije bila u stečaju, a radnici su štrajkovali na ulicama Beograda.

Iz kabineta tadašnjeg ministra ekonomije, Mlađana Dinkića (G17+), tokom protesta radnika je poručivano da će država pomoći radnicima, dok je sadašnji predsednik opštine Obrenovac, Miroslav Čučković (SNS), tada član gradske uprave Beograda, obećavao da država neće dozvoliti da Srbolek propadne: „Neću spavati dok se ovaj problem ne reši. Uprava grada Beograda nikad neće ostaviti na cedilu radnike u Beogradu!“ Nijedno od ovih obećanja nije ispunjeno.

 

 

Objavljeno 29. oktobra 2018.